16 éves vagyok és ... - avagy autocomplete a tanórán

Tippek, trükkök - 2014. január 8.

Írta: Nádori Gergely

képleírás Nemrégiben megjelent egy érdekes cikk arról, hogy a keresőmotorok ajánlott találatai milyen érdekesen képezik le a társadalom állapotát, hiszen ott a leggyakoribb válaszokat ajánlják fel nekünk mindig. A cikk 'kutatásai' inkább csak érdekességként szolgálnak, viszont elkezdtem azon gondolkodni, hogy fel lehetne-e ezt a jelenséget használni tanórán is. A válasz: IGEN! Hogy hogyan, azt a lapozás után el is mondom.

Ezt csináltam: mivel én nyelvtanár vagyok, először nyelvtani szerkezetek tanítására használtam fel. Beírtam a szerkezetet (pl. you should never) és megnéztem mit ad ki. Nagyon sokszor csak 1-2 talátat volt érdekes, de már az is valami. Először egyszerűen kimásoltam az érdekes szerkezeteket, aztán azt találtam ki, hogy a Windows Képmetszővel pillanatfelvételt csinálok a képernyő ezen részéről, a képeket pedig egy interaktív táblás fájlba mentettem el (erre ugyanúgy használható a Word is, ha nincs interaktív táblánk az órán).

Az adott téma tehát a segédigék volt, választottam 8-10 szerkezetet, kaptam rá kb. 25 használható találatot, ezzel gyakoroltunk az órán, átalakítottuk, múlt időbe tettük a kifejezéseket, majd kiválóan lehetett beszélgetni is róluk (mind a témákról, mind a jelenségről).

Később aztán vérszemet kaptam, és arra gondoltam, hogy használhatnám-e én ezt a jelenséget témák tárgyalásánál is? A válasz ismét IGEN. Ha pl. az iskola, tanulás a téma, akkor beírom azt, hogy 'school is' (azaz az iskola .... valamilyen, vagy valamit csinál), és már kapom is a legjellemzőbb témákat, problémákat. Ezek általában nagyon jó vitaindítók és különösen jól működnek ahhoz, amilyen kevés készülést igényelnek.

Ennek is - természetesen - mint mindennek, megvannak a maga árnyoldalai. Én két problémával találkoztam: a) beleakadtam többször nem szalonképes kifejezésekbe, ezeket kitöröltem, de ha képet készítünk róla, akkor ez nem olyan egyszerű, és b) ha egy-egy kifejezés pl. egy híres popdal címe, akkor elvesztünk, mert csak azt kapjuk találatként.

Végül egy tanács: ha erre használnánk a keresőket, érdemes a Bing -et választani, nem a Google keresőjét, egész egyszerűen azért, mert a Bing beírt kifejezésenként 8 találatot ad, míg a Google csak négyet, így a Bing-ben nagyobb eséllyel találunk használható kifejezést.