10 weboldal október 23.-ához

Tíz weboldal... - 2015. október 21.

Írta: Nádori Gergely

FortepanNemzeti ünnepünk, október 23. azért is különleges, mert szemben a többi történelmi ünnepeinkkel (március 15., augusztus 20.), a nem túl távoli múltban történt, abban az időben, amikor már volt fényképezés és filmfelvétel, helyszínei pedig ma sem változtak túl sokat. Mindez nagyszerű lehetőséget ad arra, hogy interaktívan, látványosan, esetleg a helyszíneket felkeresve tanítsuk meg történelmünk magasztos pillanatait. Ehhez gyűjtöttünk össze és készítettünk el némi IKT-s segítséget, tíz olyan weboldalt, amit használhatunk akár az órán vagy egy ünnepségen is.

Elsőként bemutatnánk egy térképet (IDE KATTINTVA), melyen bejelöltük a nagy nap budapesti eseményeinek helyszínét, időpontját. Interaktív táblán jól használható arra, hogy végigkövessük az eseményeket. Ahol lehetett, ott fényképek is kerültek az egyes pontokhoz, korabeli felvételekből. Diákjainknak kiadhatjuk, hogy hasonlóan ehhez készítsék el a további napok térképét is.

A fényképek keresgélése közben jutottunk el az MTI 1956-tal foglalkozó oldalára (IDE KATTINTVA), ahol sok izgalmas dokumentumot is megtalálhatunk.

Fényképeket hol máshol, mint a Fortepan oldalán érdemes keresni IDE KATTINTVA.

Teljes és komoly tananyagot is találunk az interneten a forradalomról, a Sulinet számára készült anyagot jelenleg a Magyar Elektronikus Könyvtár tárolja (DE KATTINTVA).

A Történelemtanárok Egyletének honlapján ajánljanak több digitális kiadványt (digitalizált könyvet), ezt IDE KATTINTVA érhetjük el.

Kiterjedt dokumentumgyűjtemény található az OSA archívumában (ITT).

A Héderváry-archívum '56 külpolitikai vonatkozásaival foglalkozik (ITT TALÁLHATÓ).

ITT HALLGATHATÓ MEG Réz Pál visszaemlékezése a forradalom napjaira.

Az országos Széchenyi Könyvtár hangtárában kereshetünk a Szabad Kossuth Rádió és a Szabad Európa Rádió egykorú adásai között (ITT).

Teljes ünnepi műsor forgatókönyvet találhatunk a Sulineten is (ITT).

+1-nek pedig ITT a Budapest Defenders az 1956-os toronyvédős Flash játék.