Jönnek az appok!

Hírek - 2012. szeptember 29.

Írta: Nádori Gergely

Csütörtök délután szerencsénk volt részt venni azon a tájékoztatón, amit a Microsoft tartott az oktatási tartalomkészítőknek. Egy új világ körvonalai rajzolódtak ki, ami akár tetszik nekünk, akár nem, hamarosan elkövetkezik, érdemes talán elgondolkodni azon, hogy milyen hatással is lehet ez miránk tanárokra is. A legfontosabb, hogy október 25-én megjelenika Windows 8 és vele együtt sokminden megváltozik az IKT világban.

A legfontosabb különbség, hogy szoftverek beszerzésének és telepítésének megszokott módját felváltja az alkalmazásbolt. Akinek okostelefonja van (iPhone vagy Android), annak ismerős lehet a koncepció, a gépünkre telepíteni kívánt alkalmazásokat egy boltban válogathatjuk össze, ahol a bankkártyánkkal fizethetünk. A feltelepített alkalmazások (appok) innentől fogva magukat frissítik. Természetesen nincs arról szó, hogy innentől fogva ne használhatnánk a régi programjainkat, hiszen a Windows 8 lefelé kompatibilis, ami a Windows 7-ben működött, az működni fog a 8-ban is. De arra számíthatunk, hogy az új dolgok jellemzően az alaklmazásboltban jelennek majd meg.

Most akkor ennek örülni kell vagy nem? Nem tudom, az biztos, hogy alkalmazkodni kell hozzá. Egyértelmű, hogy a szoftverkalózkodásnak ez a rendszer betesz, de ez nem is baj. Eddig is erősen megkérdőjelezhető volt az a gyakorlat, hogy az iskolában a diákok lopott szoftvereken dolgozzanak. Az ígéretek szerint a bioltból beszerezhető könyvek, zenék, filmek másolásvédettek lesznek, ami szintén változást jelent a tanárok számára is.

Az alkalmazásboltnak viszont megvan az az előnye, hogy benne megfizethető árú programok találhatók. A minimális ár másfél dollár és (legalábbis más alkalmazásboltokból leszűrhető tanulságok alapján) várhatóan nagyon sok program van, ami ebben az árkategóriában mozog. Sőt, sok olyan is van, ami ingyenes, hírdetésekből fedezi a költségeit. Szoftver vásárolni tehát nem lesz olyan nagy beruházás, mint eddig volt, nyugodtan mopndhatjuk a diákoknak is, hogy a tankönyv mellé esetleg két-háromszáz forintért vegyenek meg bizonyos appokat is. Szemléleti változást jelent ez is, ha a nagy, ezerféle célra használható szoftvercsomagokat felváltják a kisebb, egy-egy funkcióra képes alkalmazások. Tanári szempontból talán előnyösebb is, hiszen a nagy szoftvercsaládokkal gyakran veszünk meg olyan funkciókat is, amiket azután soha nem használunk. A kisebb alkalmazásokkal csak azért fizetünk, ami tényleg kell.

Várható a bolttól a szoftverfejlesztés demokratizálódása (legalábbis a mobilos tapasztalatok erre utalnak), egy-egy alkalmazást kifejleszteni ugyanis nem olyan nagy munka, mint egy teljes szoftvercsomagot, kisebb clgek is képesek lehetnek rá. Ráadásul maga a bolt remek környezet arra, hogy a termékek eljussanak a vásárlókhoz és lehetőséget adnak arra, hogy az igazén jó dolgok érvényesüljenek.

Akárhogyan is, érdemes felkészülnünk rá, hogy a változások minket is érinteni fognak, próbáljuk meg kihasználni hát az előnyeit!