Rejtély, nyomozás játék - tíz weboldal ...

Tíz weboldal... - 2010. október 30.

Írta: Prievara Tibor

Mai gyűjteményünkben tíz olyan oldalt ajánlunk, amelyek rejtélyt, nyomozást ígérnek. Leginkább számítógépes játékok formájában. Éppen egy detektíves, misztikus hétvégi angoltábor programjának összeállításán dolgoztam, és ilyen játékokkal gondoltam egy estét eltölteni a gyerekekkel. Persze nem kell ahhoz feltétlenül számítógép, hogy gyilkososat játszhassunk a gerekekkel, de a történet szálainak bonyolultsága sokkal egyszerűbbé teszi a kivitelezést. Elsőként a SLEUTH nevű játékot próbáltam ki, szerintem elég jó, hosszú időt vesz igénybe, és nem kiszámítható, hogy mikor mi fog következni, szóval játék közben mi is meglepődhetünk (IDE KATTINTVA található). További kilenc játék a lapozás után!

IDE KATTINTVA a Cluedo nevű évtizedek óta méltán népszerű társasjáték történetével ismerkedhetünk meg. 1940-től megnézhetjük, hogyan is feljődött, változott a játék. Mindezt olyan részletességgel, hogy a képeket kinyomtatva, fénymásolva, akármelyik Cluedo játékot összerakhatjuk!

Nagyon profin összerakott, akár egy-egy órát is igénylő weboldal a CSI Web Adventures (ITT TALÁLHATÓ). Összesen 3 bűnesetet tudunk felgöngyölíteni - kezdőknek, középhaladóknak és haladóknak külön-külön eseteket készítettek. Grafikailag nagyon igényes az oldal, a sztori is jó, de egy picit 'grafikusabban' ábrázol dolgokat, ezért mindenképpen ajánlatos átnézni, mielőtt gyerekek közé vinnénk (nem mintha a CSI bármelyik 12 évesnek nagyon nagy újdonság lenne, de azért mégis ...)

Iowa is készített gyerekeknek bűnmegelőző oldalt, a CSI-hoz képest ez megejtően egyszerű (nem mai csirke), és a vizuálisan elkényeztetett webkettes szemnek helyenként zavarba ejtőn 'primitív'. Ne becsüljük le azonban az egyszerűséget, gyerekeknek, emberek leírására, memóriajátékként IDE KATTINTVA azért találunk anyagot.

EZT A WEBOLDALT meglátogatva egy kvázi ügyességi játékot találhatunk, amelyben minél nehezebb pályákon kell megtartani az 'egyensúlt', és megpróbálni átevickélni a következő szintre. Egyszerű ügyességi játék, a lehetőségekhez képest nagy műgonddal kidolgozott halállal - már ha nem sikerül a küldetés. A játék neve Game of disorientation.

Néhány további oldal: a Mystery Net sok megoldandó rejtélyt tartogat (nem csak gyerekeknek!), és ITT ÉRHETŐ EL, de az FBI oldalán is találhatunk játékokat, ha IDE KATTINTUNK, egy kanadai oldalon találjuk magunkat, egy szintén hasonló jellegű játékkal - ez egyszerűbb grafikailag, és alacsonyabb szinten is használhatjuk az órán - ráadásul a történet sem bonyolult, és nem kell annyira sokat olvasni. Végül a Crime and Investigation oldalát ajánljuk, ahol Steven Seagal-lal (bizony!) együtt vehetünk részt interaktív lőgyakorlaton, vagy éppen azt ellenőrizhetjük, hogy mennyire is biztonságos a házunk.

Mára ennyit a gyilkosságok, a bűn és a rejtélyek világából, reméljük mindenki kellemesen kiborzongja magát, mire a lista végére ér!