Powerpoint trükkök

Tippek, trükkök - 2013. május 28.

Írta: Nádori Gergely

A hétvégi Digitális pedagógus konferencián Hartlein Károly demonstrálta, mennyire nem vagyunk még digitális pedagógusok. Egy Powerpoint 2010 bemutató közepén megnyomott egy gombot a billentyűzeten, mire feketévé vált a képernyő. Nem a projektort kapcsolta ki, nem egy fadarabbal takarta el a lencsét, egy gombot nyomott meg. A kérdésére a teremben senki nem tudta megmondani, hogy miként csinálta, pedig azt mindannyian beláttuk, hogy remek trükk.

A titok nem bonyolult, a b billentyűt nyomta le (b mint black azaz fekete), azt is bemutatta, hogy ugyanezt fehér képernyővel is lehet, nem nagy meglepetésre azt a w billentyűvel (white vagyis fehér). Ezek után gondoltam, hogy utánanézek, mit tud még a Powerpoint vetítés közben és kiderült, hogy van még nem egy érdekes lehetőség benne.

A vetítés alatt az egér mutatóját az a megnyomásával jeleníthetjük meg vagy tüntethetjük el. Ha a ctrl és a p billentyűket nyomjuk meg egyszerre, az egér helyett egy tollat kapunk, amivel írhatunk a diára (interaktív táblán külön hasznos), a ctrl és a m együtt kiemelő filcet ad, a ctrl és az a pedig a jó öreg egérmutatót. Ha törölni akarjuk a felfirkáltakat, a ctrl és e csinál radírt a mutatóból, de egyszerűen csak az e megnyomásával törlődik minden, amit felfirkáltunk. A ctrl és az s a diák tartalomjegyzékét, de ha pontosan tudjuk, hányadik diára akarunk ugrani, elég a vetítés közben beütni a számát, majd az ENTERt. Remélem, másnak is akkora felfedezés ez, mint nekem volt! (Van még több trükk is, de nekem ezek voltak a leghasznosabbak.)