Youtube - időkorlát nélkül

Tippek, trükkök - 2010. december 13.

Írta: Nádori Gergely

Amikor a YouTube elindult semmiféle időkorlát nem volt arra vonatkozóan, hogy milyen hosszú videókat tölthetnek fel a felhasználók. Nagyon gyorsan kiderült azonban, hogy teljes filmek, komoly jogvédett tartalmak kezdik elárasztani a videómegosztó oldalt. Ezért született azután a sokak által gyűlölt 10 perces korlát. Nemrégiben ezt felemelték 15 percre, de gyakran az is megnehezítette a munkát.

A napokban azonban radikálisan változott a YouTube megközelítése, azoknak, akik korábban nem sértettek szerzői jogokat eltörlik a korlátozást, tehát akármekkora filmeket feltölthetnek. Mindez elsődlegesen annak köszönhetően, hogy megoldották a jogvédett tartalmak kiszűrését. Ami még érdekes, hogy az esetleges jogvédelem alatt álló filmeket nem feltétlenül távolítják el, van, hogy egyszerűen a jogtulajdonos részt kap videó mellett megjelenő hirdetések bevételéből és marad a film a weben.

Ha valaki megpróbál felölteni egy videót mostanában és az alábbi üzenetet látja, boldog lehet, számára eltűnt a megkötés.

Talán mondanunksem kell, hogy micsoda lehetőség ez a filmes projektek számára. Természetesen most felértékelődik például a jogtiszta zene szerepe, amilyet például a Jamendo nevű oldal kínál.