Óravázlat: határozókulcs készítése (biológia)

Internet a tanórán - 2009. november 30.

Írta: Nádori Gergely

Nagyon sokféle érdekes infomráció található az interneten, amik segíthetnek a tanításban, de nem mindig könnyű megtalálni, milyen formában lehetne felhasználni. Érdemes végiggondolni, hogy az információk átadásán túl milyen egyéb képességek fejlesztésére használható fel egy-egy oldal. Most erre mutatunk egy példát a rendszertan témaköréből.

A rendszertan tanítása ritkán tud igazán izgalmas lenni, gyakran a telefonkönyvszerűvé válik az egyes fajok felsorolása. A hazai kétéltűek esetében viszonylag kevés fajjal van dolgunk, így a diákoknak lehetősége nyílik arra, hogy maguk készítsenek határozókulcsot a megismerésükhöz.

Óravázlat - határozókulcs a hazai kétéltűekhez

Tantárgy Biológia (esetleg természetismeret)
Cél A hazai kétéltűek megismerése valamint a hatarázoási alapelvek begyakorlása, a határozás menetének megismerése.
Szint
Középiskola
Idő 45 perc, de lehet, hogya befejezéshez otthoni munkára van szükség
Mi ez és mire jó?
Adiákok a Magyar Madártani Egyesület honlapjáról megismerik a hazai kétéltűeket és határozásukhoz határozókulcsot készítenek.
Technikai előfeltételek, tippek

Amire szükség van:

- számítógépterem interneteléréssel

Óra leírása
1) ha szükséges magyarázzuk el, miként működnek a kulcsos határozók, mutassunk példát rá (pl. a Növényismeret című könyvet) (5 perc)
2)Vezessük a diákokat a magyar madártani Egyesület hazai kétéltűeket bemutató oldalára (ITT TALÁLHATÓ) és adjuk ki nekik a feladatot, hogy a leírások alapján készítsenek határozókulcsot a hazai kétéltűfajokhoz (40 perc)
3) Amennyiben van még van rá idejük, vagy ha csoportokban dolgoznak, akkor a határozókulcsot grafikusan is elkészíthetik apéldául a bubbl.us (ITT TALÁLHATÓ) alkalmazás segítségével.
Letöltések, további segítség
A kétéltűek leírása az MME honlapján (INNEN ÉRHETŐ EL).
Itt olvasható leírás a bubbl.us alkalmazásról.
Példa egy határozkulcs első lépéseire: