Szabadesés egy fényképen

Internet a tanórán - 2013. szeptember 11.

Írta: Nádori Gergely

Ma már nem megfizethetetlenek azok a kamerák, amik a megszokottnál gyorsabban képesek filmfelvételre. Nálunk is került egy ilyen kamera, egy GoPro típusú, ami képes másodpercenként 60 kép rögzítésére. Adódott a gondolat, hogy használjuk az eszközt a szabadesés tanulmányozására. Korábban volt már egy másik módszerünk, ahol egy mikrofonnal mértük a szabadesést (ITT ÍRTUNK RÓLA), de talán az mégiscsak jobb, ha láthatják is a jelenséget.

Egy labdát ejtettek le és ezt vettük fel a kamerával. Ezután a film megfelelő részét képekké alakítottuk át. Ehhez a DVDVideoSoft ingyenes konvertálóprogramját használtuk (INNEN TÖLTHETŐ LE). Az eredmény egy képsorozat lett 30 képpel (az esés tehát fél másodpercig tartott). A képeket megvágtuk, hogy csak a lényeg látszódjon rajtuk, majd egyenként bemásoltuk egy új képre a webes SumoPaint alkalmazásban (EZ ITT VAN). Ügyelni kellett rá, hogy minden kép új szintre (layerre) kerüljön.

Minden képet az előzőtől 15 pixellel jobbra tettünk le. A következő lépésként a képek fölé egy új szintet hoztunk létre és ezen bejelöltük a labdák helyét mindegyik képen. Hogy jobban látható legyen, mi is történik, csak pár képet hagytunk meg és ezek áttetszőségét is levettük. Az eredmény itt látható:

Nem egy tökéletes parabola, de az jól látható, hogy a labda folyamatosan gyorsul. Talán nem is baj, hogy az eredmény nem tökéletes, nem baj, ha hozzászoknak a diákok, hogy a valóság ritkán ideális.