Webkettő élesben - online újság indítása

Internet a tanórán - 2009. július 11.

Írta: Prievara Tibor

Sokan és sokszor kérdezték tőlem, hogy miért éri meg az internetet bevonni az oktatásba. Erre persze sok frappáns válaszom van, de most inkább egy olyan kísérlet kezdetéről számolok be, amelyet gyerekek csináltak. Érdemes lapozni, mert (legalábbis szerintem) egy egészen egyedülálló projekt sikeredett, amelyhez bárki bármikor csatlakozhat (címe: diakblog.ning.com).

 

Csak néhány példa az eddig született cikkek közül:

ITT OLVASHATÓ például egy 16 éves lány verse, IDE KATTINTVA található egy cikk az ünneplésről, meg hogy mi is az értelme, külföldön továbbtanuló diákok segítenek tanácsokkal MÉGPEDIG ITT, készültek (-nek) saját videók is, IDE KATTINTA megtekinthető egy 15 éves diák által készített reklám szpot, vagy éppen IDE KATTINTVA olvasható  egy tinédzser lány meglepően őszinte, megható vallomása szülei válásáról. Hogyan vált egy csapat tinédzser 3 hét alatt tulajdonképpen profi szerkesztőséggé? Erre keressük a választ!

A projekt neve: DiákBlog (diakblog.ning.com). Mintegy 3 hete indult, valahol a közösségi oldal és az online diákújság között mozog. Az alábbiakban röviden a projekt beindításának körülményeit, tapasztalatait szeretném megosztani veletek, valamint az eddigi hozadékát.

A DiákBlog egy webkettes Ning közösségi portál, hasonlóan a tanarblog.ning.com oldalhoz,csak egészen másra használjuk. Itt nem elsősorban a közösségi funkció a lényeges, mivel itt a ning-re megpróbáltunk ráhúzni egy online szerkesztőségi rendszert. Sikerült - többé kevésbé.

A projekt első lépéseként összegyűlt egy 'szerkesztő bizottság', kb. 15 diák, akik eldöntötték, hogy milyen rovatokat szeretnének illetve azokat kik fogják szerkeszteni. A munka felosztása, az együttműködés a végső 'termék' elkészítése érdekében azért nem ment ennyire zökkenőmentesen, mindenki a saját bőrén tapasztalta meg, milyen is az, ha késve, máskor, máshogy kap meg anyagokat. Szintén nehéz volt azt elmagyarázni, hogy a szerkesztő feladata nem (elsősorban) az, hogy cikkeket írjon, hanem az, hogy megszervezze, hogy cikkeket írjanak mások. Három hét elteltével már ez is elég jól ment.

További kezdeti nehézség volt a dizájn elkészítése, a Ning oldal átszabása úgy, hogy a mi céljainknak megfelelő legyen. Azért választottuk végül a Ning-et, mert nem adtuk fel azt a későbbi tervet sem, hogy nem csupán online médium lesz a DiákBlog, hanem a magyar diákok gyűjtőhelye, ahol csoportokat lehet szervezni, hasonló érdeklődésű emberek egymásra találhatnak, kommunikálni lehet (fórum, chat stb.) - és általában a webkettő minden áldását teljesen ingyen élvezhetjük!

És az előnyök: szinte hihetetlen! Felelősen dolgozó, együttműködö csapattá vált ez a 15 különböző gyerek, képesek önmaguk között felosztani a feladatokat, írnak, olvasnak, szerveznek, reklámoznak, videó stábot szerveznek, interjúkat készítenek - mindezt webkettes alkalmazások segítségével (pl. videó megosztókra töltik fel a ivdeókat, szerkesztik őket, online képszerkesztőkkel dolgoznak, a Delicious segítségével keresnek anyagokat, weboldalakat, megtanultak gyorsan HTML kódokat, hogy egységes lehessen a cikkek kinézete, arról nem is beszélve, hogy jogsértés nélkül választanak képeket. Mindemellett minden rovat tulajdonképpen egy-egy blog, azaz megtanulnak a gyerekek blogot vezetni.

A projekt még csak most indult, de az interenet erejét jelzi, hogy az elmúlt 3 hétben közel 13 000!! oldalt néztek meg a látogatók, pedig archívum sincs, nem is beszélve arról, hogy (érthetően) három hét alatt nem sikerült nagyon komoly mennyiségű cikket, tartalmat létrehozni.

És ami a legszebb az egészben: az oldal nyitott bárki számára, ha bárkinek kedve, késztetése van, nyugodtan írhat a szerkesztőknek, ők örömmel adnak lehetőséget bárkinek arra, hogy publikálhassa bármilyen művét - létezik egy Diákgaléria nevű rovat, amelyet pont azért hoztunk létre, hogy bármilyen órán született esszé, internetes 'produktum' méltó népszerűségnek örvendhessen.

Nézzetek rá, csatlakozzatok, küldjetek írásokat - komolyan azt hiszem, hogy egy érdekes, újszerű közösségi oldal/online diákújság kerekedhet mindebből. Még egyszer a cím: diakblog.ning.com .