52 milliárd forint értékű Digitális Oktatási Alapcsomag a magyar diákoknak

Hírek - 2012. június 16.

Írta: Prievara Tibor

Infokommunikációs cég és a kormány közös kezdeményezése a hazai oktatás versenyképességéért
Budapest, 2012. június 14. – A 21. század legkorszerűbb tanulási és tanítási környezetét kínálja hazánk minden köz- és felsőoktatási intézményének a kormány és a Microsoft Magyarország együttműködése révén elinduló Digitális Oktatási Alapcsomag. A megoldáscsomag része – a többi között – az intézményi és diáklevelezés, a csoportmunka, az intranet, vagy éppen az előadás-sugárzási és videokonferencia-lehetőség is. Ezek online igénybevételéhez az intézményeknek nincs szükségük saját szerverparkra, így az üzemeltetési és energiaköltségeket is megtakarítják. A beszerzési költségek ráadásul az államot sem terhelik: a szoftvercég magyar vállalata ugyanis a hazai gazdaság versenyképességébe való befektetésnek tekinti az 52 milliárdos felajánlást.


Magyarország kormánya és a Microsoft hazai képviseletének együttműködése révén a magyar oktatás teljes rendszere, összesen mintegy 2 millió általános és középiskolai diák, illetve egyetemi hallgató a kedvezményezettje az infokommunikációs cég globális programja keretén belül kidolgozott, és a magyar kormánynak felajánlott kezdeményezésnek, a Digitális Oktatási Alapcsomagnak.
Az Országgyűlés épületében csütörtökön megrendezett eseményen Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Vályi-Nagy Vilmos, a NFM kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkára vette át jelképesen a Digitális Oktatási Alapcsomag névre keresztelt online, edukációs megoldáscsomagot Papp Istvántól, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatójától.
Lázár János beszédében elmondta, hogy a magyar gazdaság versenyképessége azon múlik, mennyire versenyképes a magyar diákok tudása, ez utóbbi pedig nem képzelhető el a megfelelő szintű digitális írástudás megszerzése nélkül. Ennek támogatásában a kormányzatnak, az oktatási intézményeknek és az infokommunikációs iparágnak közös felelőssége és közös érdekei vannak. A mai esemény egy ilyen, új típusú együttműködés egyik első és fontos lépése lehet.
Papp István, a Microsoft Magyarország vezetője beszédében azt hangsúlyozta, hogy a magyar oktatási rendszer részére ma ingyenesen rendelkezésre bocsátott szolgáltatások alapcsomagot jelentenek a szó mindkét értelmében. Részint olyan alapvető funkciókat tartalmaznak, amelyek nélkül a magyar diákok ma már versenyhátrányba kerülnének külföldi társaikkal szemben; részint pedig számtalan fontos szolgáltatás építhető még a Digitális Oktatási Alapcsomagra: újabb és újabb képességekkel bővíthető annak érdekében, hogy a magyar oktatás éppolyan esélyeket kínáljon a diákoknak, mint a világ legfejlettebb országainak iskolái, egyetemei.
A bejelentett szolgáltatás magában foglalja az ún. Office 365 csomag második szintjének minden elemét. A szolgáltatáscsomag tényleges működési környezetet biztosít, elemei – a teljesség igénye nélkül – a következők:
•    Exchange Online (nagyvállalati szintű hatékonyságot nyújtó levelezőrendszer),
•    Sharepoint Online (tartalomtárolás és -menedzsment, például oktatási anyagok vagy egyéb dokumentumok megosztása, csoportmunka, kilépés a webre).
A Digitális Oktatási Alapcsomag által kínált korszerű tanulási környezetet a diákok és hallgatók az iskolán kívülről, otthonról is elérhetik. Ennek köszönhetően a jövő nemzedéke már a tanulmányai során közvetlen tapasztalatot szerezhet arról, mit jelent a távoli munkavégzés, a coworking és a mobilitás egy olyan korban, ahol az ún. felhő-alapú szolgáltatások alapvetően változtatják meg az emberek viszonyát a munkaidő, vagy a fizikai értelemben vett munkahely fogalmaihoz.
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Microsoft ezt az évi 52 milliárd forint értékű felajánlást befektetésnek tekinti a magyar oktatás, azon keresztül pedig a magyar gazdaság versenyképességébe, hiszen a magyar közép- és kisvállalkozói szférában, nem utolsó sorban az ún. start-up cégek között óriási perspektívája van a szoftver- és applikáció-fejlesztésnek, amely a magyarországi gazdasági növekedés egyik dinamikusan fejlődő területe lehet a következő évtizedben.
A Digitális Oktatási Alapcsomag bevezetésével kapcsolatban elhangzott, hogy annak igénybevételére nem az érdeklődő intézményeknek kell jelentkezniük, a lehetőségről a Microsoft Magyarország szakemberei tájékoztatják majd a kedvezményezett oktatási, képzési helyeket – előreláthatólag még az új tanév kezdetéig bezárólag.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:

Kristóf Judit
Marketingkommunikációs vezető
Microsoft Magyarország
Email: juditk@microsoft.com
Tel.: 06-1-437-2701

A Microsoftról:
A Microsoft a személyi számítógépekre írt szoftverek legnagyobb gyártója a világon. Széles termékválasztéka az operációs rendszerektől és alkalmazásoktól kezdve az összetett hálózati szoftverekig, üzleti szoftverekig és internetes technológiákig terjed. A céget William H. Gates és Paul G. Allen alapította 1975-ben. Mára a világ több mint 90 országában van jelen, dolgozóinak száma pedig meghaladja a 80 000 főt.
A Microsoft Magyarország 1993-ban alakult, mindössze 2 fővel. Dolgozóinak létszáma jelenleg megközelíti a 200 főt. A Microsoft Magyarország 2003-ban, 2006-ban és 2008-ban elnyerte a „Legjobb Munkahely” címet, 2010-ben pedig az MNKSZ pályázatán a “Legjobb Női Munkahely 2009” címet érdemelte ki. A magyar leányvállalat ügyvezetői igazgatói posztját 2011. október 24-től Papp István tölti be.
Bővebb információ a www.microsoft.hu weboldalon található.