Élő közvetítés a Geolokáció az oktatásban konferenciáról

Hírek - 2013. november 30.

Írta: Nádori Gergely

Igazán különleges és egyedi esemény a Geolokáció az oktatásban konferencia, amit november 30-án rendeznek Budapesten. Nem áll mögötte állami szervezet vagy cég, csupán pár tanár, akik nagyon szeretik az újfajta eszközöket használni a tanításban. A konferencia ingyenes és igazán alaposan járja körül a GPS technika oktatási hasznosításának kérdését. A TanárBlog természetesen részt vesz az eseményen és élőben tudósít is róla.

9.35 Az első előadó Makádi Mariann az ELTE Természetföldrajzi Tanszékének docense. Előadásában arról beszél, hogy mennyire különbözik a vidéki és a fővárosi gyerekek térérzékelés, mennyire máshogy kezdenek neki egy probléma megoldásának. Izgalmas belegondolni, hogy ugyanannál a tananyagnál mennyire más feladata, dolga van egy budapesti és egy nyékládházai tanárnak. Elmondása szerint a modern eszközök és a filmes trükkök is erősen torzítják azt, ahogyan a térről gondolkodnak a diákok.

10.05 Sík András szintén az ELTE-ről érkezett, ő a geoinformatika alapjairól beszélt és arról, hogy mindezt miként lehet használni az oktatásban. Megtudhattuk, hogy a helymeghatározás és az adatbázisok együtt alkotják a geoinformatika gerincét, ma pedig már a felhő alapú geoinformatika a technika élvonala. Az ELTE geoinformatikai honlapja ITT TALÁLHATÓ.

10.23 Fazekas Attila a Debreceni Egyetemről érkezett és a geocaching alapjaiba engedett bepillantást. Megtudhattuk, hogy milyen ládatípusok vannak, hogyan lehet ezt a játékot játszani. Magam már évek óta ládázom gyerekekkel erdei iskolákban, tanúsíthatom, hogy remek oktatási eszköz.

10.42 Főző Attila a mobilos tanulásról (m-learning) beszélt. A legfontosabb üzenete az volt, hogy akkor használjuk ezeket az eszközöket, ha annak van valamilyen hozzáadott értéke. Ehhez is kaptunk tőle ötleteket, főleg a Munzee-k használatához.

11.52 Az előadás választható programok követték, a kerekasztal helyett én inkább sétálni mentem és egy csapattal levadásztuk a környék Munzee-jait és geoládáját.

13.30 Az ebédszünet után folytatódott a rendezvény. Szoba kerültek a 21. századi projektek, hogy miként tud az ITT TALÁLHATÓ követelményeknek megfelelni például egy geolokációra épülő projekt. Márkus Zsolt László mutatta be a GUIDE@Hand nevű GPS alapú online útikönyvet, ami már több magyar városhoz elkészült. Sőt most már arra is van lehetőség, hogy az ember a sajátját készítse el.

14.20 Ezt követően szekciókra oszlott a társaság, az egyik fele Főző Attilától tanulta meg, hogy miként kell saját Munzee-t készíteni egy gépteremben, a többiek pedig a geoládák mélységeit ismerhették meg Illés Lászlótól a turashop.hu vezetőjétől.