StudentsMeet - diákszemmel

Hírek - 2013. május 10.

Írta: Prievara Tibor

Márciusban kezdtünk el komolyan foglalkozni az ötlettel, hogy a TeachMeet mintájára szervezzünk egy kis konferenciát, ahol nem a tanároktól tanulhatunk, de egymással oszthatjuk meg tudásunkat. Képesek-e a diákok is egymástól tanulni? Vannak-e olyan önálló gondolataink, amelyek hasznosak lehetnek mások számára? – merültek fel a kérdések. Rajtunk állt, hogy kiderítsük.
Miután találtunk egy időpontot, a következő problémával szembesültünk: még nincs aki előadjon. A következő kb. egy hét azzal telt, hogy előadókat kerestünk a Madáchban. Kérdeztünk diákokat és tanárokat egyaránt és amíg egy kis gondolkodási időt kértek megterveztük a logónkat és csináltunk egy Facebook oldalt. Hol is lehetne jobban népszerűsíteni a StudentsMeet-et, mint a Facebook-on? Sajnos iskolánkból kevesen vállalták az előadást, de eközben kaptunk jelentkezőket az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumból és a Baár-Madas Református Gimnáziumból is. (a StudentsMeet hivatalos Facebook oldala ITT TALÁLHATÓ - érdemes lájkolni, illetve jelentkezni a következő alkalomra! - a szerk.)

Megvoltak tehát az előadók, a következő célunk az volt, hogy minél több emberrel tudassuk, hogy igenis van olyan, hogy StudentsMeet és április 19-én lesz az iskolában. Terveztünk és kinyomtattunk plakátokat, amiket kiragasztottunk az iskola minden folyosójára. Nagyon sokan tették fel a kérdést: Mi az a StudentsMeet? Nem meglepő, hiszen ilyet még soha senki nem csinált a világon, honnan is kéne tudni? Úgy döntöttünk, kell egy bemutatkozó videó, mégpedig gyorsan. Ehhez kellett egy YouTube csatorna és némi idő is, ami ekkor már elég kevés volt. Végül 2-3 nappal az esemény előtt sikerült közzétenni egy elég egyszerű videót, ahol bemutattuk mi is az StudentsMeet.

Sokan és sokat dolgoztunk április tizenkilencedikéért és reméltük, hogy minden rendben fog menni, a terv szerint. Amíg összeraktuk a gépeket Prievara Tibor tanár úr még egyszer elmondta a jelenlévő 30-35 fős nézőközönségnek, hogy mi és miért fog történni. Aztán kisorsoltuk az első előadót és már kezdetét is vette az első StudentsMeet. Minden rendben zajlott, kicsivel több mint fél óra alatt az utolsó előadó is taps kíséretében lejött a színpadról és körberendeztük a székeket. A beszélgetés meglepően könnyen indult, és minden előadóhoz volt egy-két kérdése a nézőknek, sőt az előadók is kérdeztek egymástól. Az elkövetkezendő kb. 45 perc kellemes beszélgetéssel telt, mikor az utolsó kérdés is meglelte méltó válaszát az eddig az aula szélén sorakozó sütemények következtek. Az, hogy az előadások utáni beszélgetés nem csak formalitásból történt, mi sem bizonyítja jobban, hogy számos kisebb csoportra bomlott a csapat (immár egy új közösség tagjai), és így folytatták a beszélgetést. Minderről felvétel is készült, amelyből egy 8 perces videóban (szintén megtalálható a YouTube-on) minden előadót bemutatunk.

Sikeres volt tehát az első StudentsMeet, van mondanivalója a diákoknak, és ha nem is minden előadást gondoltunk izgalmasnak, mindenki talált legalább egyet, amiből tanult és érdekesnek találta. De hogyan tovább? Szeretnénk májusban egy újabb StudentsMeet-et szervezni, és ha továbbra is jól működik, jövőre akár nemzetközi szinten is beindíthatnánk a mozgalmat. Az, hogy a StudentsMeet-nek van-e jövője, nem rajtunk múlik, de hisszük, hogy a diákok is (tanáraik példájára) tudnak egymástól tanulni.