TanárBlog Pedagógiai Műhely - IKT svédasztal

Hírek - 2013. május 2.

Írta: Prievara Tibor

A TanárBlog immár hetedik éve próbál naprakész információkkal, ötletekkel, továbbképzésekkel jelen lenni a magyar pedagógusok életében. Mára havonta több mint 40 000 látogató tisztel meg minket bizalmával, rengeteg továbbképzést, webináriumot, előadást tartottunk az IKT és a 21. századi pedagógia témakörében. Emellett már második éve fut a Microsoft PIL Akadémia a TanárBlog szervezésében, amely közel 400 tanárhoz, tanítóhoz próbálta meg közelebb hozni az IKT világát.
A TanárBlog pályafutátának legizgalmasabb része azonban kétségkívül a közösség lassú, de jól érezhető kialakulása volt. Nagyon sokan fordulnak hozzánk kérdésekkel, és szerencsére most már anyagokkal, beküldött óravázlatokkal is, amelyet mindig nagy örömmel osztunk meg olvasóinkkal.
Úgy érezzük, hogy az elmúlt években az innovatív pedagógia (és IKT)  iránt hatalmas lett az igény, viszont ennek egy - bárha naponta frissülő tartalommal jelentkező - internetes portál már nem tud megfelelni. Sokan kérdezték, hogy miért nincs több olyan rendezvény, továbbképzés, amely még jobban simul a tanárok igényeihez. A PIL Akadémia féléves képzése, heti rendszerességű feladataival mára sok kollégának rendkívüli erőfeszítést jelent, mégis sokan vállalják a komoly munkát is, hogy sikerüljön lépést tartani a rengeteg változással, ami a tanítás / tanulás folyamatát manapság óhatatlanul alakítja.
Sok-sok átgondolkodott nap után úgy döntöttünk, hogy megpróbálunk egy olyan, mindenki számára elérhető, ingyenes képzési rendszert kitalálni, amely tud annyira rugalmas lenni, hogy mindenki megtalálja benne azt, amire szüksége van. Meghirdetjük tehát a TanárBlog Pedagógiai Műhely (IKT svédasztal) programsorozatát, amely az alábbiakat kínálja:
- Heti rendszerességű, tematikus online foglalkozásokat (webináriumok)
- Havi rendszerességű TeachMeet rendezvényeket (Mi az a TeachMeet?)
- Egynapos, tematikus jelenléti képzéseket
- Interaktív szakmai napokat, konferenciákat
- Személyes szakmai mentorálást
- Rengeteg megosztott tananyagot, óravázlatot,
- Folyamatos publikálási lehetőséget a TanárBlog oldalán
- Ingyenes foglalkozásokat (számítógépteremben), ahol mindent ki lehet próbálni
- Havi rendszerességgel e-learning tananyagokat, videókat érdekes témákról
- Rendszeres, IKT-t használó óravázlatokat az új kerettantervekhez
- Teret a tapasztalatcserére és a közös gondolkodásra

A képzés rendszere is rendkívül egyszerű és rugalmas:

1 bárki jelentkezhet (közoktatás, felsőoktatás, felnőttoktatás stb.), ehhez nem kell mást tennie, mint az online jelentkezési lapot kitöltenie! A jelentkezési lap kitöltésével lehet a képzési rendszerbe belépni, ez ugyanakkor nem jelent semmiféle elköteleződést..

2 Svédasztal-elv: azzal, hogy valaki a képzésre jelentkezik, lehetőséget kap, hogy a fenti képzési elemekhez korlátlanul hozzáférjen, illetve kedvére kiszemezgesse a számára hasznosakat, érdekeseket. Vagyis a webináriumok rendszeres résztvevőjévé válhat, használhatja az összegyűjtött óravázlatokat, publikálhat, megoszthat, részt vehet a konferenciákon, jelenléti képzéseken stb. DE mindezeket svédasztal rendszerben, azaz csak akkor és csak azt, amire szüksége van, vagy éppen érdekli.
3 A TanárBlog Pedagógiai Műhely éves programja során jelvényeket kapnak a résztvevők, amelyeket nyilvántartunk egy pontrendszer segítségével. Az év végén, amennyiben elég pont gyűlt össze, ezeket akár 30 pontos akkreditált képzésként is elszámolhatják.

A programsorozat nyitó rendezvénye június 1-jén lesz Budapesten, ahol rendezünk tematikus workshop-okat (nyelvtanároknak, természettudományos tárgyakat tanítóknak, de szervezünk humán szekciót is), IKT rapid randit (egyperces ötletek), valamint az országban szervezett eddigi legnagyobb TeachMeet, valamint egy izgalmasnak ígérkező kerekasztalbeszélgetést az interaktív táblák jelenéről (jövőjéről?) az oktatásban! A konferencia befogadóképessége sajnos korlátozott, mindenkit szeretettel várunk, de elképzelhető, hogy nem tudunk most mindenkinek helyet adni, érdemes gyorsan jelentkezni..
A jelentkezés módja:
1. A TanárBlog Pedagógiai Műhely jelentkezési lapjának kitöltése (kérünk mindenkit, hogy különösen alaposan töltse ki az e-mail cím mezőt, mert ha rossz címet ad meg, nem tudjuk felvenni vele a kapcsolatot)
2. A jelentkezést két napon belül visszaigazoljuk, illetve megadjuk a június 1-jei konferencia jelentkezési lapját.
Ennyi az egész :) Talákozzunk június elsején, és szeptembertől akár hetente az IKT Svédasztal mellett!