IKT PIL Akadémia - kérdések és válaszok

Hírek - 2011. október 18.

Írta: Prievara Tibor

A TanárBlog és a Microsoft IKT Akadémiájára (részletek ITT) már most sok a jelentkező (ITT TALÁLHATÓ a jelenkezési lap). Igyekszünk minél szélesebb körű tájékoztatást adni, de természetesen előfordul, hogy valami mégis lemarad. Ezért is vagyunk hálásak a kérdésekért, amelyek szép számban érkeznek. Arra gondoltunk, hogy a másokat is érintő felvetéseket itt, a TanárBlogon válaszoljuk meg. Természetesen további kérdéseket is szívesen veszünk, akár itt, kommentként is. A lapozás után az izgalmas részletek!

1. A tanfolyam ingyenes? Mert nem találtam részvételi díjjal kapcsolatos utalást.

- Igen, a TanárBlog IKT PIL Akadémia a résztvevők számára ingyenes.

2. Mit jelent a félév vége? (Megj.: itt a kérdés arra vonatkozott, hogy mennyire megterhelő érettségiző osztály tanítóknak)

- Az érettségivel nem ütközik a záró konferencia, amely szinte biztosan szombati napon lesz. A teljesítendő követelmények nem olyan nagyon kemények, hogy ne lehetne akár picit előre dolgozni, akár úgy beosztani , hogy az év végi őrületbe is bleférjen akár (IDE KATTINTVA szintén részletesebben lehet tájékozódni a feltételekről, illetve az elvégzendő feladatokról).

3. Hogyan jön létre a mentori segítség? A mentor szintén gyakorló tanár?

- A mentorokkal (és a többi, a programban dolgozó tanárral) kapcsolatot lehet tartani napi szinten egy online felületen, illetve jelentkezni lehet 90 perces jelenléti képzésekre is kéthetente, ahol kisebb csoportokban (kb. 10 fő, de minumum 5) lehet személyesen is kérdezni, kipróbálni alkalmazásokat, együttműködni.

Igen, a mentorok szintén gyakorló pedagógusok, akik elég régóta foglalkoznak pedagógus továbbképzéssel is. Mindenesetre a mindennapokban is rendszeresen használnak IKT eszközöket tanórákon, gyerekekkel.

4. Részleteket szeretnék tudni a tanfolyam követelményeiről, időbesztásáról, tematikájáról.

Amit a meghirdetett információn felül tudni lehet:

-  A nyitó - és záró konferenciák (egy naposak) szombati napon (nem miunkaidőben) lesznek budapesti helyszíneken. A záró pontos dátumát még nem tudjuk, a januári konferencia várhatóan január 3., vagy 4. hétvégéjén (szombaton) lesz.

- A jelenléti alkalmak (nem kötelezőek, de előjelentkezéssel igénybe vehetőek) kéthetente pénteken délutánonként lesznek Budapesten (a belvárosban).

- A meghirdetett alkalmak mellett igyekszünk további találkozási lehetőséget is biztosítani (pl. Teachmeet - tanári találkozó, ötletbörze, vagy akár plusz interaktív tábla mini-képzésekkel), ezeket a félév során hirdetjük meg, meglátjuk, mekkora lesz az érdeklődés.

- A követelményekről: IDE KATTINTVA szintén részletesebben lehet tájékozódni az elvégzendő feladatokról. Természetesen ahhoz, hogy valóban hatékony legyen a képzés, legalább hetente 30 percet érdemes foglalkozni vele, de a tematika lehetővé teszi, hogy egyszerre, 'kampányszerűen' is hatékonyan lehessen az anyagban haladni. A közösség szempontjából azonban az az igazán hasznos, ha aktívak vagyunk az online felületen.

- A jelenkezőknek nemsokára küldünk egy részletes tematikát, amelyet akár a későb felmerülő igények alapján igyekszünk rugalmasan kezelni. Mindenesetre azt garantáljuk, hogy a képzés tananyaga szervesen kapcsolódik a pedagógus mindennapjaihoz. Érdemes talán a Microsoft IKT Akadémia anyagait kiindulási pontként megnézni.

5. Mivel távoktatási tagozaton tanítok, nekem a szombat nem felelne meg.

- A képzések (a konferenciák kivetelével) nem szombaton lesznek. A januári, illetve a júniusi konferenciák azonban igen, és ezeken a részvétel rendkívül fontos. AZt kell átgondolni, hogy ez a 2 nap belefér-e.

6. Nincsen alapos számítástechnikai tudásom, ennek ellenére részt vehetek-e az akadémián?

- Igen, az Akadémia nem feltételez komolyabb informatikai előismereteket. Természetesen annak, aki magabiztosabban használja a számítógépeket általában, talán egyszerűbb lesz, de némi elszántsággal, kitartással (és persze mentori segítséggel) ajánljuk mindenkinek.