Szerény tanitónak kemény a neve

Internet a tanórás - 2012. szeptember 19.

Írta: Nádori Gergely

Az idézetek, szólások, közmondások izgalmas dolgok. Nem csak a magyar tanításban játszhatnak szerpet, egy-egy jó idézettel könnyen feldobahtunk egy órát, prezentációt, tananyagot. Történelemből is érdekes lehet utánamenni annak, hogy honnan ered egy mondás, ki lehet a forrása, mire is utalhat.

Ha ilyesmikkel akarunk foglalkozni, bőségesen találunk segítséget a weben. elsőként ott van például a Wikidézet oldal (IDE KATTIONTVA), a Wikipedia idézetekkel foglalkozó oldala. Kereshetünk benne szavakra, de szerzőkre, témákra is. A közmondásokat nyelvek szerint is csoportokba rendezték, úgy is átnézhetjük őket. Ha klasszikus műveltséget akarunk fitogtatni, akkor a Latin közmondások oldalára kell ellátogatnunk (IDE KATTINTVA), itt természetesen a magyar fordításokat is megtaláljuk.

A Magyar Elektronikus Könyvtárban megtalálható egy 1862-es közmondás gyűjtemény is (IDE KATTINTVA), itt témakörök, kulcsszavak alapján sorakoznak a közmondások, gyakran olyanok is, amiket ma már senki sem ismer.

Végezetül ha angol mondásnak akarunk utánanézni, akkor a Phrases.org oldal kell nekünk (IDE KATTINTVA). Itt a különféle szólások, idézetek, szófordulatok pontos elemzését is megtaláljuk, a jelentésen túl az eredet, az első előfordulás is megtalálható itt. Ha az angolórákat egy kis nyelvtörténeti izgalommal szeretnénk fűszerezni, ez az oldal kiváló segítség.

Vannak meglepetések is, például számomra innen derült ki, hogy a posh szó nem a Portside Out Starboeard Home rövidítése, ahogy sok helyen olvasható, bár a pontos eredet nem ismert (itt írnak erről).

Kellemes közmondogatást, hiszen Aki tanít, tanul.