Gazdasági adatok - valós időben

Internet a tanórás - 2010. november 25.

Írta: Nádori Gergely

Nem nagyon tartozik a tananyaghoz semmilyen tárgyból (pedig lehet, hogy szükség volna rá) a különféle világgazdasági és makrogazdasági fogalmak ismerete. Ha valaki mégis azt gondolja, hogy nem baj, ha a tanulók tudnak arról, mi a deficit, az államadósság és társai, jó hasznát veheti a debtclock.org oldalnak (IDE KATTINTVA). Az oldalon valós időben láthatjuk, hogyan változik az egyes országok adósságállománya. Az USA esetében egészen részletes adatokat is kaphatunk (ITT).

Nem csak a gazdaság tanításánál jöhet jól az oldal. Megtalálhatjuk itt az USA és a világ energiafelhasználásának alakulását is (IDE KATTINTVA).

Ez utóbbi kifejezetten látványosan mutatja be, miként viszonyul egymáshoz a fosszilis és az alternatív energiaforrások felhasználása, mindenképpen elgondolkodtató. Nem ez az egyetlen ilyen valós idejű kalkulátor az interneten, sok témában találhatunk még ilyesmiket (ITT EGY szép példány). Ezek a látványos alkalmazások segítenek közelebb hozni a statisztikákat és megértetni, hogy miként is játszódnak le a folyamatok valójában.