FlickrCC - képkereső, szerzői jogok, és a copyleft

Internet a tanórás - 2009. július 10.

Írta: Prievara Tibor

Ma a képekről, egy keresőről, és a szerzői jogokról lesz szó. Az oldal, amelyet bemutatok (és amit IDE KATTINTVA lehet meglátogatni), egy keresőmotor, amely a Flickr képmegosztó oldal képei között keres.

Ami még érdékesebbé teszi az alkalmazást az az, hogy kizárólag azok között a képek között keres, amelyek Creative Commons liszensz alatt tettek fel. A CC liszensz azt jelenti, hogy ezeket a képeket fel lehet használni jogdíj fizetése nélkül. Több típusa is létezik, a legtöbb képet nem kereskedelmi céllal lehet csak elvinni, de létezik olyan kép is, amelyet akár egy könyv illusztrációjaként is felhasználhatunk.

Jelenleg, ha bármilyen projekthez képeket kell keresni, a diákok (és tanárok) legnagyobb része a Google képkeresőjét használja, és az ott talált képeket boldogan menti el. Ezzel a baj az, hogy szerzői jogot sért. Ez egy iskola esetén, mondjuk egy soha ki nem kerülő projektnél nem jelent nagy 'veszélyt', ám ha az internetre is felkerülnek az anyagok, akkor már kellemetlenebb a helyzet.

Különösen nagy gondot jelent ez az oktatási portálok számára, ahol lehetőség nyílik arra, hogy a tanárok az ott megtalált anyagokat módosítsák, átszerkesszék, kiegészítsék, majd ezt az új anyagot feltöltsék, és megosszák mindenkivel. Ez egy zseniális ötlet, hiszen minél több szakember, gyakorló tanár dolgozza fel az anyagot, annál több ötlet, órai alkalmazás válik hozzáférhetővé. Viszont ezek a portálok (pl. a Sulinet Digitális Tudásbázis portálja) nem engedheti meg magának, hogy szerzői jogokat sértő anyagokat tároljon.

Kézenfekvő megoldás, hogy az anyagok feltöltésekor a tanárokra (kvázi szerzőkre) hárítják a jogi következményeket (azé a felelősség, aki az anyagot átdolgozza). A jóindulatú, szakmai lelkesedéstől fűtött tanár kedve ezen a ponton mindentől elmegy, hiszen ő ingyen dolgozik csak azért, hogy a köznek jó legyen, ugyanakkor elvárják tőle, hogy a szerzői jogokat mindenkit megnyugtatóan tisztázza, illetve a jogi felelősséget vállalja. Namost, nem nehéz belátni, hogy niincs az a tanár, aki ilyen feltételek mellett közzéteszi a munkáját.

Látszólag patthelyzet alakult ki, mivel az sem várható el egy portáltól, hogy ő rohangáljon, és mindenkinek minden szerzői jogi kérdését megoldja - ez egész egyszerűen fizikailag meghaladja a lehetőségeit. Mit lehet tenni?
A megoldást a CC liszenszes anyagok jelenthetik, hiszen itt nem kell fizetni a képek (vagy egyéb anyagok) felhasználásáért. Ennek tudatosításában segít a FlickrCC keresőmotorja, amely kizárólag CC liszenszes képek között keres. Az oldal maga nem annyira látáványos, ám nagyon hasznos. Érdemes egy kis időt rászánni, a diákokkal is megértethetjük, hogy attól, hogy valami az interneten letölthető, attól az még szerzői jogi védelem alatt áll.

Természetesen ma is készítettünk egy rövid interaktív bemutatót, ezt lent találhatjátok (egész képernyős verziója ITT ELÉRHETŐ). Jó szórakozást hozzá!

 

{swfremote}http://www.netangol.hu/tanarblog2/flickrsearch/engage.swf{/swfremote}