Hírcsengő - 2010. december 20.

Hírek - 2010. december 20.

Írta: Prievara Tibor

Újabb hét, újabb lapszemle. A hét legfontosabb nemzetközi híre talán a Delicious nevű nagyon népszerű linkgyűjtő és megosztó portál bezárása körüli bonyodalom volt. Állítólag mégsem zárják be, csak eladják. Hogy ez miért olyan nagy dolog? Százezrek használják, keresőként is, ráadásul minden kedvenc linket ott mentettek el! Megjelent a hivatalos beszámoló a Sulinetwork konferenciáról, és elindul az iskolák IKT helyzetét felmérni hivatott eLemér nevű rendszer. A lapozás után további IKT hírek találhatóak, a Facebook vs. IWIW versenyről, a legnépszerűbb karácsonyi ajándékokról, illetve új EU szabályozásról a közösségi oldalak életében. Érdemes kattintani!

2011: újra az okostelefonok éve?
Ha lehet hinni az előrejelzéseknek, akkor 2011 is a vezeték nélküli technológiák éve lesz. Megnövekvő mobilos adatforgalom, felhő alapú operációs rendszerek, a hitelkártyákat felváltó mobilos fizetés és zöld technológiák – hogy csak néhányat emeljünk ki a Juniper Research előrejelzéseiből. Bár jómagam szkeptikus vagyok az ilyen jóslatok valóságtartalmát illetően, nem tehetek róla, mégis imádom az év végén megjelenő összegzéseket és különösen az előrejelzéseket. Persze az igazán hívőknek akár világvége is juthat 2011-re – mi inkább érjük be a vezeték nélküli technológiák friss trendjeivel.

Együtt harcol Vint Cerf és a Google: "Szabad internetet!"
Vint Cerf, az internet egyik "atyja" a Google nevében petíciót írt alá azért, hogy ezzel tiltakozzon a világhálónak kormányzati monopóliummá tétele ellen.

Testböngészőt indított a Google - Klikk
A Google bemutatta Body Browser alkalmazását, amellyel három dimenzióban ismerhetjük meg az emberi testet.

"Megdolgozza" a közösségi portálokat az EU
Az Európai Bizottság közleménye nyomán megkezdődött a személyes adatok védelmének újragondolása az Európai Unióban. Az új stratégia alapján bővülhet az adatvédelmi hivatalok jogköre és szigorúbban szabályozzák majd az adatokhoz való hozzáférést, valamint azok módosításának jogát. A Világgazdaság Online Jóri András adatvédelmi biztost kérdezte a változásokról.

Windows Phone 7 frissítések a láthatáron
Még alig jelent meg a Microsoft új mobil operációs rendszere, máris érkeznek a hírek az újításokról, amelyek közül néhány már januárban bemutatkozhat.

Teljes verziós videó konvertáló
Ismét egy teljes verziós programhoz juthatunk hozzá ingyen néhány napig. Ezúttal a különféle videoformátumok Flash videókká alakítását végezhetjük kényelmesebben

Backup a Gmail-fiókról
Bár sok az a 7,5 Gbájt tárhely, ám ha ez betelik, akkor menthetetlenül törölnünk kell. Megmutatjuk, hogyan végezhetjük ezt el úgy, hogy a későbbiekben semmit sem bánjunk meg.

Magazin a Facebookból
Jópofa dolog a Facebook, és ha az ember megszokja a felületét, még használható is, de azért valami hiányzik belőle, hogy tényleg élmény legyen a sok ismerős temérdek bejegyzését olvasgatni.

Mégsem olyan népszerű a Twitter?
Twitter így, Twitter úgy – mindenki csiripel, az egész világ fent van a madárkás szociális hálózaton, a hírességektől kezdve az amerikai elnökig… Mást sem hallunk egész nap.

Érdemes megfogadni az e-Etikett tanácsait!
Ha egyszer láttál valakit az utcán, az nem ok arra, hogy bejelöld az iWiW-en vagy a Facebookon, avagy ajánlások az e-világ használatához: immár elérhető a magyar e-Etikett a weben!

Így ejtőernyőzhet a Google Earth segítségével
A japánok furcsák, egyediek, okosak és szorgalmasak – ráadásul mindig kitalálnak valamit, amitől az embernek olyan érzése támad, hogy „de jó lenne Japánban élni”…

Elkészült a Facebook vizuális világtérképe – látványos, tanulságos
A Facebooktól volt hangos az idei év: film készült Zuckerberg életéről, hihetetlen növekedés a felhasználók számát tekintve, év végére pedig Mark lett a 2010-es év embere.

Flash videók automatikus kicserélése QuickTime-re, WMV-re
A legtöbb esetben nem szentelünk külön figyelmet az újabbnál újabb Firefox kiegészítők megjelenésének. Néha azonban olyan elképesztő megoldásokat találnak ki a felhasználók, hogy kivételt kell tennünk.

Magyarok a Facebookon: meglepő adatok
Ma már több mint 2,2 millió magyar van a Facebookon - ez a teljes hazai netező közösség 36 százaléka; ilyen és ehhez hasonló érdekes tények derülnek ki a magyar facebookozókat vizsgáló infografikából.

A 12 leggyakoribb karácsonyi átverés
Az évvégi vásárlási őrületben idén is fokozódik a számítógépes bűnözők aktivitása - íme a karácsonyi szezonra leginkább jellemző 12 átverés, csalás; ne dőljünk be a gyanús ajánlatoknak.

Felhőbe viszi az Office-t az Oracle
Bemutatkozott az Oracle Open Office 3.3 és a Cloud Office 1.0.

Microsoft Innovációs Díj: keressük 2011 legjobb hazai alkalmazásait!
A Microsoft Magyarország szoftverfejlesztői pályázatot hirdet: keressük a legjobb felhőben futó, irodai, okostelefon- és webes alkalmazást. Jelentkezz a 4 kategória bármelyikében!

Nem tudnak lépést tartani a szoftverfejlesztések a világgal

Facebook-lájkok súlyoznák a Bing kereső találatait
A Microsoft bemutatta a Bing legújabb frissítéseit, a trendek a közösségi hálózatok felé mutatnak.

H.264-plugint kapott a Firefox a Microsofttól
A Mozilla böngészőjéből licencproblémák miatt kimarad a H.264, a Microsoft segített.

Az okostelefon a legnépszerűbb karácsonyi kütyü
Egyre kevesebben vásárolnak hitelre, és egyre többen rendelnek az internetről.

Reklámok kerülhetnek az elektronikus könyvekbe
Több kiadó is azt szeretné elérni, hogy hirdetéseket lehessen integrálni a megjelentett e-kiadványok szövegeibe. A felhasználók körében nem túl népszerű ötlettel már számos webshop kísérletezik.

Utazási oldalak a Google ellen
A keresőcég mindenképpen fel szeretné vásárolni az ITA Software nevű céget, amely a web legnépszerűbb repülőjegy-kereső és -foglaló oldalát üzemelteti. A terv ellen számos vállalat tiltakozik.

Mark Zuckerberget választotta az év emberévé a Time
Mark Zuckerberget, a Facebook alapítóját, a közösségi portált működtető cég elnökét választotta az év emberének 2010-ben az amerikai Time magazin. Nem ő az eddigi legfiatalabb.