Word nerd - egy magyar fejlesztés

Nyelvoktatás - 2014. május 22.

Írta: Prievara Tibor

wordnerdNagy örömmel számolunk be mindig magyar kezdeményezésekről, ezért is izgalmas a Word Nerd nevű alkalmazás, amelyet a napokban kezdtünk el tesztelni. Az elv nem bonyolult: szólistákat kapunk (illetve gyárthatunk), amelyekből feladatokat generál a rendszer, majd ezekért egy játékosított szisztémában pontokat, jutalmakat kapunk. Egy picit barangolva az oldalon (amely IDE KATTINTA érhető el), összeszedtünk néhány érdekességet - és megfogalmazódott pár kérdés is.

Az ötlet alapvetően aranyos (a dizájn elsősorban mintha mobilra készült volna, weboldalakon nekem kicsit 'régies'), és az oldal sok eleme használható. Amit tehetünk: vagy az előre magadott csomagokkal játszunk (azaz a szószedet használatával elindítunk egy játékot (jelenleg 8 típust találtam, pl. memória vagy éppen a szó beírása a magyarázat alapján), vagy saját magunk készítünk ilyen szószedeteket, és ezekkel gyakorlunk. A személyre szabhatóság nekem régi vesszőparipám, és ebben jól teljesít az oldal - én dönthetem el, hogy milyen szavakat tanulok meg.

Itt figyelhető meg a gyengéje is ugyanakkor - amikor szókincsfejlesztésről beszélünk, én a legkevésbé gondolok szavakra, főleg nem magyar - angol szószedetekre. A szótanulás kulcsa (szerintem) a kontextus. Így nem fordulhat elő, hogy a 'Like' gombot valaki 'Mint'-nek fordítja magyarul, hanem marad a 'Tetszik'. A szavak mellett természetesen kifejezéseket is beírhatunk, de ha ezekből generálunk játékokat (én a szókeresővel jártam így), akkor szétesik az oldal kicsit, nem lesznek meg a megoldások, és láthatóan nehezen kezeli a szóközöket.

A játékban szintek vannak, ezekért XP-t, azaz tapasztalatpontokat szerezhetünk, amelyekkel a magasabb szinteken újabb feladattípusok nyílnak meg (ha jól láttam).

Mindent összevetve, e Word Nerd egy érdekes alkalmazás, érdeklődve várjuk, hogy mennyire sikerül elterjeszteni!