Videófeliratozás

Tippek, trükkök - 2010. december 19.

Írta: Nádori Gergely

A CaptionTube oldalon (IDE KATTINTVA) YouTube videókat feliratozhatunk. Alapvetően arra használhatjuk az oldalt, hogy a saját filmjeinkhez készítsünk feliratot, amihez szimplán engednünk kell a hozzáférést a YouTube fiókunkhoz és már válogathatunk is, hogy melyikhez szeretnénk készíteni aláírást.

A felirat elkészítése igazán primitív. Játszuk a videót, megállítjuk ott, ahová a feliratnak kell kerülnie, majd beírjuk a szöveget. Tényleg csak ennyi. Az elkészült szövegállományt letölthetjük feliratfájlként, amit azután a YouTube oldalon adhatunk hozzá a filmhez.

Lehetőségünk van arra is, hogy mások filmjeihez készítsünk feliratot, ebben az esetben a fájlt a rendszer elküldi e-mailen a videó tulajdonosának azzal a kéréssel, hogy rakja fel a feliratot a film mellé.

Természetesen nem csak a szöveg leírására használhatjuk ezt a szolgáltatást. Egy kísérletről készült videót feliratozhatunk magyarázatokkal, vagy akár nyelvből a feliratba tehetünk kérdéseket, amikre a film alapján kell válaszolni. Itt egy példa a feliratra (a piros cc-re kattintva választható a felirat):

{youtube}cnudrtLu2hA{/youtube}