Természettudomány esettanulmányokkal

Letölthető anyagok - 2014. február 19.

Írta: Nádori Gergely

elefántGyakran hangzik el, amikor a természettudományok oktatásának megújításáról van szó, hogy milyen jó lenne, ha a diákok nem idealizált modellekkel, hanem valódi problémákkal dolgozhatnának. A valós problémák megoldása szerepel a 21. századi képességek között, ezt (is) méri a PISA teszt, sőt valamilyen szempontból még a mi érettségink is erre tart, hiszen az elméleti ismereteket gyakran próbálja kötni valamilyen valós tapasztalathoz, eseményhez. Mindeközben a valós problémák oktatási felhasználásának nagy hagyománya van, elsődlegesen az orvosi képzésben, esettanulmánynak nevezik. A Buffalo-i Egyetemen létrehoztak egy gyűjteményt, ahol mindenféle természettudományok tanításában használható esettanulmányokat gyűjtöttek egybe (IDE KATTINTVA).

Egy esettanulmány többnyire egy alapszövegből és ezekhez kapcsolódó kérdésekből áll. Vannak olyanok, ahol a kérdések a leírást követik és olyanok is, ahol megszakítják a leírást. Találhatunk kifejezetten osztálytermi visszajelző rendszerekre kihegyezett anyagokat is. Természetesen (és sajnos) angolul van minden, de érdemes akár a diákoknak is kiadni fordításra az anyagokat, a felsőbb évesektől pedig akár el is várhatjuk, hogy megértsék a szövegeket.

Az esettanulmányok között keresgélhetünk tantárgy, életkor, szint és téma szerint is. Több száz van fent az oldalon és egyre növekszik a számuk. Ha szeretnénk a kérdésekhez a megoldókulcsokat is megkapni, akkor regisztrálnunk kell és a regisztrációhoz azt is bizonyítanunk kell (pl. az iskolai weboldallal, ahol szerepel a címünk), hogy valóban tanárok vagyunk.