Szavazórendszer ingyen - okostelefonból és papírból

Letölthető anyagok - 2014. január 8.

Írta: Nádori Gergely

PlickersA Plickers (IDE KATTINTVA) fantasztikus lehetőséget ad a tanároknak, egy okostelefonnal és pár kinyomtatott papírlappal teljes osztálytermi visszajelzőrendszert készíthetnek. A diákoknak csak a megfelelő irányba kell mutatniuk a papírjukat, a mobiltelefon beolvassa a válaszokat és már meg is jelenik az eredmény.

Az osztálytermi szavazórendszerek (klikkerek) nagyon hasznos, de elég drága dolgok. Olyan technikáról van szó, ami a hagyományos oktatás egyik komoly betegségét tudja orvosolni. A klasszikus felállásban a tanár tanít és gyakran kérdéseket tesz fel. Teheti ezt azért, hogy ellenőrizze a diákok tudását, hogy gondolkodásra késztesse őket, bevonja őket az órába vagy éppenséggel megbizonyosodjon arról, értik-e az elhangzottakat. A forgatókönyv gyakran ugyanaz: a tanár kérdez, sok kéz a magasba lendül, a tanár valakit felszólít, az vagy jót mond vagy rosszat. Akit nem szólítottak fel, csalódott, aki rosszat felelt, lebőg a többiek előtt, aki nem akar gondolkodni, nem jelentkezik, a tanár pedig legfeljebb egy diákjáról tudja meg, hogy mit is gondol. A szavazórendszerekkel azonnali visszajelzést kaphatunk mindenkitől, anélkül, hogy a hibás választ adók leégnének. Az egyetlen gond, hogy ezek a rendszerek nagyon drágák.

Nem így a Plickers (IDE KATTINTVA), elég regisztrálni az oldalon (a Sign in-re kell kattinta jobbra fent), létrehozni egy (vagy több) osztályt, ahol megadhatjuk a diákok nevét, letölteni az alkalmazást okostelefonra (van Androidra és iOS-re is), kinyomtatni a válaszlapokat (INNEN) és már használhatjuk is. A dolog nagyon egyszerű: felteszünk egy kérdést maximum négy válaszlehetőséggel (ezt tehetjük csak szóban, a táblára írva vagy akár Powerpointban is), minden diák fogja a saját válaszkártyáját és feltartja a megfelelő oldalra fordítva (ha az A-t válaszolja, úgy tartja, hogy az A legyen felül stb.). A mobilon futó alkalmazást elindítva a kamerával beolvassuk a válaszokat és már látjuk is, hogy ki mit válaszolt. A Plickers oldalán bejelentkezve is látszik az eredmény, így akár ki is vetíthetjük, hogy miként oszlanak meg a válaszok.

A rendszer ingyenes, de láthatóan még lehetne csinosítani, sokféle izgalmas képességgel bővíteni, de már így is remekül működik, kipróbáltam.