Mindennapi matek

Internet a tanórán - 2014. november 19.

Írta: Nádori Gergely

getthemathMindenféle nemzetközi kutatások bizonygatják, hogy a tanításban a legfontosabb a motiváció felkeltése és fenntartása. A motiváció megteremtésének pedig fontos eszköze, ha a diák érti, hogy miért fontos számára megtanulni azt, amit éppen meg kell. Persze jó magyarázat z is, hogy azért mert erre kap jegyet, de láthatóan, ha emellé még sikerül valamit odatenni, az sokat segít. Például azt, hogy miként használható az adott tudás a mindennapokban. Ebben segít a Get the Math nevű oldal (ITT TALÁLHATÓ).

Az oldal az algebra felhasználását mutatja be különféle helyzetekben. Videók mutatják be, hogy az adott munkában miként kerül elő az iskolai algebra anyag, majd interaktív feladatokon nézhetjük meg, hogy mennyire tudnánk megoldani a felmerülő feladatokat.

Hat területen láthatjuk a matematika felhasználását: zene, divat, videójátékok, vendéglátás, kosárlabda és filmes speciális effektek. Olyan kérdésekre kaphatunk választ, hogy milyen a tökéletes büntetődobás vagy éppen miként számolják ki a robbanásokat a filmekben.

Ahhoz, hogy megértsük miről van szó, nem kell tökéletesen tudni angolul (a matek nagy előnye), ha nem is a diákokat eresztjük rá az oldalra, arra mindenképp hasznos, hogy magunk szerezzünk ötleteket belőle.