GoConqr, még egy tananyagkészítő

- 2017. október 20.

Írta: Nádori Gergely

GOCONQRHavassy András írása

A GoConqr (régebbi nevén Examtime, ITT TALÁLHATÓ) egy, az elmúlt években sokat változott, fejlődött oktatási portál. Amikor néhány évvel ezelőtt felfedeztem, még csak korlátozott számban lehetett kvízeket készíteni. Azért tetszett meg, mert az ingyenes 10 teszthez képeket is lehetett csatolni és nekem ez fontos szempont. Sajnos a tízes korlát miatt csak a legfontosabb képes anyagaimat tudtam itt elkészíteni, aztán többször el is felejtettem, majd újra felfedeztem. Az egyik nagy újdonság, hogy azóta a korlát megszűnt. Az ingyenes változat 50 MB tárhelyet ad a különböző médiák tárolásához, minden anyagunk nyilvános lesz és reklámok jelenhetnek meg. Én a reklámokra nem emlékszem, hogy nagyon zavartak volna, bár – ahogy a címből is kiderül – már régebben használtam rendszeresen. A média (kép, videó, pdf – mint ha a hang formátumok hiányoznának) tárolására az 50 MB nem sok, de ha jól megszerkesztett képekkel dolgozunk, akkor azért nem is kevés. Furcsa, hogy bár nem csak feltölteni lehet, hanem linkkel megadni a média elérését, mégis feltöltődik a fájl és foglalja a tárhelyet. A másik – pozitív – furcsaság, hogy a régebbi anyagaimnak a képeit nem látom a Media Library-ben, vagyis azokat talán máshol és a kvótán kívül tárolja a rendszer. (A fizetős változat 1 GB tárhelyet ad, az anyagaink lehetnek privátak, reklámok nélkül.)

A felületen a következő típusú tananyagokat lehet létrehozni: Slide Set (bemutató, prezentáció), Flashcards (szókártyák), Mind Map (gondolattérkép), Note (jegyzet), Quiz (kvíz, teszt) Flowchart (folyamatábra). Ezeket aztán Course-okba (tanfolyamokba) lehet rendezni, vagyis pl. a prezentációval bemutatni egy témát, a szókártyákkal gyakorlási lehetőséget biztosítani a fogalmakból, gondolattérképpel, folyamatábrával segíteni a segíteni a lényeg megértését és teszttel ellenőrizni a tudást. Az összes típushoz a fent említett médiákat fel lehet használni és az anyagainkat keresztül-kasul be lehet illeszteni, hivatkozni az újabbakba.

A Slide Set-ről talán annyit érdemes megemlíteni, hogy egyszerű, letisztult bemutatók létrehozását teszi lehetővé. (Az egyszerűség általában a felületen létrehozható tartalmakra is vonatkozik, maga a felület azért elég bonyolult, de ez megbocsájtható, hiszen ezért cserébe valóban sok szolgáltatást kapunk.) A Flashcard az ismert módon működik. A Note funkciója nagyobb mennyiségű szöveges és média tartalom megjelenítése. A Mind Map is a megszokott felépítésű, különlegessége, hogy a kézi továbbítás mellett léptetve és folyamatos lejátszásra állítva is megtekinthető.

A Goconqr egyik nagy erőssége a kvíz felület. A szokásos egyszeres- és többszörös választás, jelölőnégyzet illetve igaz-hamis mellett van lehetőség Fill-The-Blanks (üres mező kitöltése) és Label image with (felirat a képen) típusú feladat létrehozására, utóbbi kettőt a Text (szöveg) mellett Dropdown (legördülő lista) illetve Drag and Drop (húzd és ejtsd) módszerrel. A felület egy másik erőssége, hogy itt a válaszok is lehetnek képek, vagyis egy állításhoz, fogalomhoz társíthatunk képeket és azok közül kell a megfelelőt, megfelelőket kiválasztani.

A Goconqr legutóbbi újdonsága a Flowchart. Ezt a folyamatábrát kb. fél óra alatt dobtam össze mindenestül. Mivel az ábra elég nagy és szerteágazó, a képeket nem illesztettem be közvetlenül, hanem hivatkozásokként helyeztem el. További extra, hogy jó minőségű png-be exportálható. Kis hiányérzetem, hogy a º (fok) különleges karaktert csak beilleszteni tudtam egy másik felületről átmásolva, bár lehet, hogy csak nem találtam meg a helyi formázási lehetőséget.

A Goconqr-ban készült anyagok nem csak hivatkozhatók, hanem az embed funkcióval (és egy kis trükközéssel) be is ágyazhatók weboldalakba, pl. Google site-ba is és persze a mindenféle közösségi média felületeken történő megosztást is felajánlja. További előny, hogy tapasztalatom szerint okostelefonon (Android + Chrome) jól működnek, ezért nem csak otthoni hanem akár órai felhasználásra is alkalmasak lehetnek. A böngésző mellett van androidos és ios-es applikáció is, amiket a program használat közben fel is ajánl.