Diákcsíny vagy gyerekpornó?

Vezércikk - 2014. február 20.

Írta: Prievara Tibor

képleírás Az online világ egyre több része válik fizikai valóságunk és ezáltal a jog részévé. Bár még mindig gyakran halljuk, érezzük azt, hogy az online élet rezdülései nem annyira komolyak és jelentősek, egyre többször koppint virtuális orrunkra a jog. Egy érdekes esetről számolt be a Mashable, ahol egy kanadai bíróság azt volt hivatott eldönteni, hogy akkor egy ex-barátnőről terjesztett félmeztelen kép, illetve egy 'ha iskolába jössz, összetörlek' jellegű sms valójában mi is.

Mindezt azért, mert egy 16 éves kanadai lány féltékenységében úgy döntött, hogy megpróbálja lejáratni barátjának exét. Ehhez régebben hosszú és kanyargós út vezetett, hiszen szövetségest kellett keresni, pletykálni kellett intenzíven, majd várni, hogy összetörjön a kiszemelt áldozat. Az internet és a közösségi oldalak ezt a folyamatot lerövidítethetik és sokkal átláthatóbbá tehetik, hiszen a másikról elég feltenni egy meztelen képet, és már gyűlnek is a lájkok.

Ami azonban egyik oldalról siker volt, az jogilag már teljesen más kategória. A híradások szerint ráadásul nem is töltötte fel a képeket közösségi oldalakra az elkövető, hanem sms-ben továbbította őket. És a bíróság döntése? Nos, a 17 éves lányt gyermekpornográfia birtoklása és terjesztése miatt szexuális bűnözőnek találták, ráadásul küldött fenyegető üzeneteket is, azaz agresszív is.

Az ügy kapcsán több kérdés is felmerül. Nyilván senki nem gondolhatja azt, hogy helyes az, amnit az elkövető tett. Ugyanakkor joggal tehetjük fel talán azt a kérdést is, hogy ez valóban ugyanolyan súlyú eset-e, mint amikor valaki 5-6 éves gyerekekkel fajtalankodik, ezt lefilmezi és terjeszti? Arról nem is beszélve, hogy elítélt szexuális bűnözőként milyen esélye lehet ennek a gyereknek később munkát találni.

Nem tudom, hogy van-e egyértelmű válasz, a kérdést mindenesetre talán érdemes feltenni a diákoknak is ...