Csináljunk appot

Internet a tanórán - 2017. október 22.

Írta: Nádori Gergely

logoEbben a cikkben arról lesz szó, hogy miként lehet telefonra letölthető appot készíteni könnyedén. De egy kicsit messzebbről kezdem, hogy látszódjon, mi értelme lehet az ilyesminek. Merthogy nap mint nap hallhatjuk, hogy a kódolásé a jövő és ez milyen fontos dolog, hogy mindenkinek szüksége lehet rá, de sokan kérdeznek vissza, hogy na vajon az ő életükben pont mikor lenne erre szükség. Most nekem kiderült, hogy mikor.

Kollégámmal együttest alapítottunk, a Kisvárosi vagányok az ő professzionális énekhangjára és gitározására épül, a komikus elemet az én ukulele játékom szolgáltatja. Hetente egyszer reggelenként egy-két dalt a diákokkal együtt éneklünk el. A szöveget nekik is kiadtuk persze, az első pár alkalommal fénymásolatban, de aztán rájöttem, hogy erre a célra ideális lenne egy telefonos applikáció. Elég, ha csak előkapják a zsebükből és már ott is van a szöveg, ez akár még táborokban is működhet, nem csak az iskolában. Az appot összerakni nagyjából egy óra volt az App Inventor (ITT TALÁLHATÓ) segítségével.

Aki már valaha látta a Scratch programnyelvet, annak nem lesz nehéz dolga az App Inventorral, itt is blokkokból rakhatjuk össze a programot. Két képernyőnk van, az egyikre a telefonon látszó elemeket pakolhatjuk össze és ezekhez tartozik egy olyan, amin a vonatkozó program látható. Mivel nekem nagyon egyszerű dologra kellett csak, így nem kellett sokat gondolkodni, és még olyan extrák is belekerülhettek, hogy a telefon megrázására visszalép a tartalomjegyzékhez.

Az app publikálása sem volt nagyon bonyolult, ehhez a Google Play Console-ra (ITT) kellett regisztrálni, aminek egyszeri költsége 25 dollár volt (iOS-re már nem ilyen egyszerű a dolog, ott sokkal drágább a saját app publikálása), majd fel is tölthettem a saját programomat, amit másnap reggel már használtak is a gyerekek.

Ti milyen appot csinálnátok?