Cloudup - 200 GB ingyen tárhely

Hírek - 2014. január 16.

Írta: Prievara Tibor

képleírás Csak kapkodjuk a fejünket az elmúlt egy évben, hiszen sorban jönnek ki a jobbnál jobb (értsd: nagyobbnál nagyobb) ingyenes tárhelyek. A Google Drive 5, a SkyDrive 7 GB tárhelyet ad (bár régi kuncsajtoknak 25-öt), és a Dropbox is népszerű, bár ott több a megkötés. Ebbe a versenybe kapcsolódott be a Cloudup, ahová meghívás útján csatlakozhatunk. A szolgáltatásra Lőrincz János hívta fel a figyelmünket, köszönjük neki innen is!

A 200 GB az komoly szám, a kérdés az, hogy vajon megéri-e? A legegyszerűbb válasz ez: IGEN, biztosan, bár mielőtt elkezdenénk mindent rohamtempóban a Cloudup-ra vinni, érdemes egy-két dolgot megfontolni, hogy mire szeretném a tárhelyet használni?

Ha csak tárhelyként, ahol fájlokat szeretnék megosztani, akkor kétségtelenül csak a méret számít. Azonban már nem biztos, hogy ez igaz, ha fontosak az interaktív, kooperatív funkciók (pl. szeretnék közösen szerkeszteni párhuzamosan másokkal dokumentumokat, kérdőíveket gyártanék, és szeretnék megosztani másokkal, vagy éppen gyorsan szeretnék weboldalakat építeni), mert akkor a Google Drive vagy a SkyDrive már sokkal jobb. Ahogy levelében Lőrincz János kitért rá, fontos érv lehet a Cloudup mellett, hogy a feltöltött flash animációkat böngészőből tudja futtatni.

Akárhogyan is van, jó látni egy újabb szereplőt ezen a piacon, hiszen mi - a mezei felhasználók - ezen a versenyen csak nyerhetünk. Persze mindig felmerül a kérdés, hogy meddig lehet 200 GB helyet adni ingyen, és miért jó ez valakinek (állandóan ott lebeg az ingyenes opció megszűnésének a réme), de ennyi hasznos, ingyenes szogáltatásér ez talán vállalható kockázat.