Classmate PC-ből közvetítőkocsi

Tippek, trükkök - 2010. április 25.

Írta: Nádori Gergely

Talán még mindenki emlékszik arra, hogy akár harminc évvel ezelőtt is mekkora dolog volt, ha valahonnan élőben adott a tévé. Egy Classmate PC-vel, elérhető wi-fi-vel vagy mobil internettel ma már bárki kialakíthat magának egy mobil tévéstúdiót.

Egyre több olyan videómegosztó létezik, ami lehetővé teszi az élő adást. A legelső és mindmáig legnagyobb ilyen a USTREAM nevű (ITT TALÁLHATÓ), de tud ilyet a hazai IndaVideó is (IDE KATTINTVA), most ez utóbbit mutatjuk be.

A regisztráció után elég az ÉLŐZÉS fülre kattintanunk és már indulhat is az adás. Egy kattintással engedélyeznünk kell a böngészőnek a hozzáférést a kamerához, meg kell adnunk az adás címét és leírását és már kesz is, indulhat az adás. Azonnal megkapjuk azt a linket, amin az adás elérhető, de egy beágyazási kódot is, amivel akár a blogunkba vagy az osztálytermünkbe is illeszthetjük a videófolyamot.

Természetesen az adás végeztével elmenthetjük a filmet és az a későbbiekben is megnézhető lesz.

Ez a technika természetesen bármilyen lapotoppal és webkamerával működik, de a Clasmmate PC-ket két tulajdonságuk is különösen alkalmassá teszik arra, hogy online közvetítésre használjuk:

  • nagyon könnyűek, így nem gond fel-alá hurcolászni őket
  • az új tablet típusú gépeken az elfordítható kamerával úgy adhatunk, hogy közben jól látjuk, mi az adás.

Érdemes a géphez külső mikrofont csatlakoztatni, akkor sokkal jobb lesz a hangminőség. Természetesen függ a sávszélességtől, hogy mennyire élvezhető az adásunk, de próbálkozni mindenképpen érdemes. Közvetíthetjük a fontosabb iskolai eseményeket, az erdei iskolát, de akár megadhatjuk azt projekt feladatnak is, hogy a környék nevezeteségeit mutassák be élő adásban.

Az alábbi videótkülső mikrofon nélkül készítettem az Alternatív Közgazdasági Gimnázium Tavaszi Fesztiváljának egyik színielőadásán,ízelítőnek talán megfelel.