Beszélő arcképcsarnok

Internet a tanórán - 2011. október 22.

Írta: Nádori Gergely

Pár napja írtunk a Blabberize alkalmazásról (ITT), amivel vicces beszélő képeket készíthetünk. Most bemutatunk egy olyan foglalkozást, amiben ezt használtuk. Hetedikesekkel tanultunk csillagászatot, ebben az anyagrészben komoly hangsúlyt kap a tudománytörténet, nem csak azért, mert az emberi gondolkodás egyik csúcsteljesítményéről van szó, hanem azért is, mert nagyon jól követhető általa, hogy miként formálódik a tudományos gondolkodás.

A diákok csoportokban kapták azt a feladatot, hogy készítsék el egy-egy híres csillagász bemutatkozását rövid szövegben. A következő órán, amíg a csoport az egyes világképek makettjén dolgozott a csoport egy-egy tagja a gépteremben felmondta a szöveget a Blabberize-ra az előre elkészített képek alá, így készült el a híres csillagászok beszélő arcképcsarnoka, amit a csoport blogjában publikáltunk is.

Természetesen nem csak csillagászatból használható ez a foglalkozás, történelmi alakokkal, művészekkel, de művek kitalált szereplőivel is megcsinálhatjuk. Nagyobbakra rábízhatjuk, hogy maguk keressenek képet és készítsék el az egészet, azt is megtehetjük, hogy a szövegben a nevet nem mondják ki, csak az adatokat és az egyes csoportok feladata kitalálni, hogy kiről van szó.