Az igazán modern utazó

Vezércikk - 2014. március 22.

Írta: Prievara Tibor

Szállunk modernül Minden folyamatosan változik, nincs az életnek olyan területe, amit ne befolyásolna a technológia és az új online közösségi terek dinamikája. Nemrégiben alkalmam volt egy külföldi út kapcsán megfigyelni az embereket, illetve elkezdtem a közösségi oldalakon is nyomozni, hogy vajon az utazás, illetve az, ahogyan egy utazást megélünk, mennyiben változott. Természetesen nem törvényszerűségekről beszélek, inkább érdekes tendenciákról. Szóval hogyan is utazunk mi? Az utazás már az utazás slőtti napon elkezdődik, amikor a Facebook-on a félig összepakolt bőröndről kiteszünk egy képet, gyakran angol képaláírással, pl. 'Athens, here we come', vagy egy mindenki számára érthető szóviccel, pl. BalatON. Mikor ismerőseink már képben vannak (gyakran szó szerint, hiszen a lelkesebbek a bőröndös képen be-tag-elik a velük utazó ismerősöket vagy rokonokat), jön az obligát becsekkolás a Liszt Ferenc repülőtérről. Természetesen mindez még csak a jéghegy csúcsa, hisz el sem indultunk. Lapozás után a folytatás!

A repülőút sem múlhat el nyomtalanul, hiszen a felhők fölött suhanó gép ablakából készült fotó nélkül nem utazás az utazás. Jótanács: itt mindig igyekezzünk úgy fényképezni, hogy a gép szárnya is a képben legyen! Az első bekezdésben írt folyamatos változás természetesen itt is igaz, hiszen most már egyre többen tapadnak a gép ablakához leszállás és felszállás közben a mobiljukkal, így nem egy snassz képet posztolnak, hanem menő videót a fel- és leszállásról. Érdemes megfontolni!

Miután megérkeztünk, illik viccesen bejelentkezni a célállomásról (pl. Barcelona, 25 fok, napsütés, de a hajam még mindig tart), igényesebbek rögtön a taxi ablakából lőtt városképpel színesítik a virtuális élményt.

A nyaralás aztán elsősorban egy fényképalbum formájában elevenedik meg, itt nagyon fontos, hogy a későbbi lájkok miatt alaposan válogassuk meg, hogy mit és hogyan fotózunk. Az általam leggyakrabban talált képtípusok:

a) csodálatos környezetben (hegymászás közben, tengerparton stb).

b) lazulás közben (már lebarnulva egy fürdőruhás kép a medence partján)

c) bulizás (kissé piros szemekkel, egy, de néha két emberrel egy asztalnál ülve, gyakran összekapaszkodva. Arra ügyeljünk, hogy sörösüvegek, vagy egy koktél legyen az asztalon előttünk)

d) barátokkal, családdal idilli kép(ek)

e) valami furcsaság, érdekesség (pl. egy kígyó, egy fura szobor stb.)

f) kulturális kép (múzeumban - vagy előtte - híres épületek, templomok előtt stb.

Természetesen lehet, hogy kimaradt egy-pár típus, de most ennyit találtam. Illetve a kötelező ételes fényképekről még nem beszéltem, pedig nagyon fontosak. Vagy egy főzés után, vagy az étteremben kihozott hatalmas adag étel lehet a képek tárgya. A képekre ne felejtsük el be-tag-elni ismerőseinket, néha azokat is, akik egyáltalán nem utaztak velünk, de hiányoztak. Hazaérkezésünk után aztán engedjük el az albumot, és élvezzük a lájkokat!

Hazaúton illik a már ismert protokollt követni (ti. 'jaj, már csak egy nap' poszt, becsekkolás reptéren, gép szárnya és a felhők fotózása (bár itt már erősen opcionális), hazaérve rövid panaszos poszt ('Áprilisi 10 fok a spanyok 25 után - Magyarország, így szeretlek'), majd végül másnap egy visszaemlékező poszt ('életem utazása'), viszont itt kéretik megjelölni mindenkit, aki ott volt, vagy akit szerettünk volna, hogy ott legyen, mégpedig így: #robi kanász, #ági, #partiarcok.

Remélem semmit nem hagytam ki, ne feledjük, nemsokára indul a szezon! Tengerre magyar!