A spam mint művészet

Tippek, trükkök - 2014. január 16.

Írta: Prievara Tibor

képleírás Minket már nem lehet átverni - gondolhatnánk. Ki az, aki milliókat küldözget egy nigéria olajmilliárdos számlájára, vagy azonnal kattint, ha azt látja, hogy ő a százezredik látogatója egy oldalnak, majd másnap megint megörül, amikor egy másik oldalon is ő a százezredik? Nyilván senki nem dől be ilyen avítt módszereknek. Nemrégiben azonban érdekes spam-et kaptam, bevallom, el kellett gondolkodnom, hogy mit is reagáljak.

Történt eszerint, hogy egy kedves kollégám azt írta Ukrajnából (jó angolsággal - azaz nem Google translate levél volt) hogy kirabolták, és nem tud mit tenni. A hatóságok nem segítőkészek, nem tudnak hazajönni és nincs repülőjegyük sem. Természetesnek tűnik, hogy emailben vegyük fel a kapcsolatot, és küldik a számlaszámot, ahová az összeget küldeni kell.

Ez egy teljesen hihetőnek tűnő történet, miért is ne lehetne ez így ... ráadásul az is logikus, hogy emailben kommunikál és ilyen egyébként is előfordulhat. A levelet egyébként azért nem teszem közzé, mert azért 1% esélyt még így is adok annak, hogy ez akár igaz is lehet - ennyire jó a spam. Ha ez az 1% bejön, akkor persze el kell számolnom magamban azzal, hogy hagytam egy kedves ismerőst az ukrán télben fagyoskodni, volt is egy pillanat, amikor szívesen visszaírtam volna, csak hogy kiderüljön, hogy mi a következő lépés. Aztán mégsem, mert az már valószínűleg egy bankszámla lett volna :) Tanulság: óvatosság az újévben is!